Türk profesörden ödüllü buluş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Güden, buluşuyla TÜBİTAK bilim ödülünü kazandı.

Güden, trafik kazalarında ölümcül yaralanmaları önleyen, patlama etkisini azaltan ve cerrahi operasyonlarda kemiklerin daha kolay kaynamasını sağlayan bir buluş yaptı. Güden buluşuyla TÜBİTAK bilim ödülünü kazandı.

Trafik kazalarında binlerce insanın hayatını kaybettiği ülkemizde, 40 yaşında bir bilim adamı ümit vaadeden bir buluşa imza attı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Güden kazalarda ölüm ve yaralanma riskini düşüren projesiyle TÜBİTAK'tan bilim ödülü kazandı.

Güden'in ödüllü projesi, trafik kazalarında ölümcül yaralanmaları önleyip, patlamaların etkisini azaltan ve cerrahi operasyonlarda kemiklerin daha kolay kaynamasını sağlayan bir çalışma. 'Hafif köpük yapıların, kolumsu yapılar içinde dolgu malzemesi olarak kullanılması'' konulu çalışma, pek çok alanda hayati önem taşıyor.

Prof. Dr. Güden, köpük metallerin özellikle araba tamponu ve şasesi arasına konulmasıyla, kaza sırasında oluşan ''şok gerilmesinin emildiğini'' söylüyor.

TÜBİTAK'ın desteklediği proje üzerinde çalışmayı sürdüren Prof. Dr. Mustafa Güden, projeyi tamamlayınca otomobil şirketlerine vermeyi planlıyor.

Kaynak: Samanyoluhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Sitedeki eserlerin her türlü yayın hakları SekiLnet.Com'a aittir.
Eserler kaynak göstermek şartı ile kullanılabilir. Copyright 2008 © sekilnet.com LoRd SekiL