Buzla Gelen Facia 9 Ölü 21 Yaralı

Karakış demiryolunu vurdu. Virajdaki raylar donarak kırıldı. Çoğu öğrenci 436 yolculu Pamukkale Ekspresi, Kütahya'da devrildi...

DONAN raylar faciaya yol açtı. Haydarpaşa-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi’nin 4 vagonunun raydan çıkarak devrilmesi sonucu 9 kişi öldü, 21 kişi de yaralandı.

Aşırı soğuk ve yollardaki buzlanma nedeniyle birçok kişinin otobüslerden korkup tercih ettiği tren de soğuktan etkilendi. Raylardaki buzlanmanın neden olduğu kırılmadan dolayı meydana geldiği sanılan kazada, büyük bölümü, okullarda yarı yıl tatilinin başlaması nedeniyle öğrenci ve velilerden oluşan yolcular, gecenin karanlığında felaketi yaşadı.

Uykuda yakalandılar

İstanbul’dan Haydarpaşa’dan 10 vagondaki 298 yolcuyla hareket eden Pamukkale Ekspresi, Kütahya’dan da 138 yolcu aldı. Neredeyse tüm koltukları dolu olan tren Kütahya’ya yaklaşık 25 km. uzaklığa ulaştığında virajlar nedeniyle hız kesti. Çöğürler-Demirözü istasyonu arasına geldiğinde tren iddiaya göre hızla girdiği virajda raydan çıktı. Vagonlarının 4’ünün raydan çıkarak devrildiği trenin 1 vagonu da raylar üzerinde yan yattı.

Sabaha karşı 02:00 sıralarında meydana gelen kazaya uykularında yakalanan yolcular panik yaşadı. Bulundukları vagonlar devrilen yolculardan büyük bölümü kırılan camlardan dışarı çıkmayı başarırken, sıkışan yolculara, ekipler gelene kadar kurtulanlar yardım etti.

Dondurucu soğukta ateş yakarak ısınmaya çalışan, tren koltukları arasında ve vagonların altında sıkışan yaralıları da aynı yöntemle ısıtmaya çalışan yolcular bir saatten fazla kurtarma ekiplerinin kendilerine ulaşmasını bekledi. Donma tehlikesi de atlatan onlarca yolculardan durumu iyi olanlar, TCDD’nin temin ettiği otobüslerle, Isparta, Denizli, Afyon ve Burdur’a gönderildi.

Vagonların vinçlerle kaldırıldığı kazada tren şefi Ahmet Sarıkaya (42), Yusuf Açıkgöz (28), Mehmet Börek (51), İbrahim Doğan (21), Kerim Yarar (16), Kadir Mıngır, Recep Ildız, Cengiz Güler, İbrahim Levent hayatını kaybetti.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Kütahya’da Pamukkale Ekspresi’nin bazı vagonlarının devrilmesi sonucu meydana gelen kazanın ilk incelemelere göre, conta başındaki rayların kırılmasından meydana geldiğinin belirlendiğini belirterek, detaylı çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yolcular donuyordu

Kazayı yaşayan yolculardan Musa Deniz, “Uyuyordum birden büyük bir gürültüyle uyandım yüzüme ve üzerime birden cam ve kaya parçaları doldu. Burnumdan kanlar akıyordu. Kırılan camdan zorla dışarı çıktım. Bu sırada kızım Sultan ve torunlarım Latif’le Musa aklıma geldi. Hemen dönüp tekrar trene girdim. Trenin içi felaket durumdaydı. İnsanlar ağlıyor ve bağırıyordu. Yolcular panik içindeydi. Önce kızım Sultan’ı buldum. Yerde baygın yatan kızımı dışarı çıkardım. Daha sonra torunlarımı kurtardım.1 saat kadar bekledik. Az daha donuyorduk” dedi.
Kaynak:tercuman.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder

Sitedeki eserlerin her türlü yayın hakları SekiLnet.Com'a aittir.
Eserler kaynak göstermek şartı ile kullanılabilir. Copyright 2008 © sekilnet.com LoRd SekiL