Aromaterapi Nedir?-Aromaterapi Nasıl Uygulanır?-Aromaterapi Hakkında BiLgi

Aromaterapi, bitkisel öz yağların kimyasal yapısı ve enerjilerinden faydalanan ve masaj, teneffüs (buğu), kompres, banyo ve diğer yollarla uygulanmasını içeren, sağlık ve güzelliği destekleyen doğal bir terapidir. Bitkisel öz yağlar, aromatik bitkilerden buhar-damıtma yoluyla elde edilen konsantre yağlardır. Bu öz yağlar günlük yaşamda genellikle kullanılan diğer vücut yağlarının aksine, cilt tarafından çok kolay emilen, çok güçlü etkileri olan ve dikkatle kullanılması gereken yağlardır.

Uzman uygulamalarla Aromaterapi gerek fizyolojik sorunların gerekse stres kaynaklı duygusal problemlerin çözümü için destek sağlar. Aromaterapi beden ve aklın bir bütün olarak değerlendirildiği bütünlükçü -holistik- bir yaklaşımdır. Günümüzde özellikle destekleyici terapi yöntemleri arasında Aromaterapi’nin önemli bir yeri olduğu kabul görmektedir.

Koruyucu sağlığın genelde hastalıklardan korunmak için bedeni güçlendirmeye dayandığı bilinmektedir. Aromaterapi'den faydalanmak için çok belirgin bir şikayetinizin olması gerekmez. Günümüzün stresli yaşam biçiminden kurtularak sağlıklı bir ruh, beden ve zihin gücüne sahip olmak için de Aromaterapi'den yararlanabilirsiniz.

Uygulama

Aromaterapi, terapistinizin sağlığınız ve yaşam tarzınız ile ilgili soruları içeren konsültasyonu ile başlar. Konsültasyon, sıkıntılarınızın tespit edilmesi ve size gereken terapinin en etkin şekilde verilmesi için çok önemlidir. Terapistiniz tarafından önerilecek bitkisel öz yağlar da yapılan bu konsültasyon ışığında belirlenir. Her bitkisel öz yağın belirli özel bir işlevi vardır. Kimi öz yağlar rahatlatırken, kimileri de toksin atmak suretiyle canlandırır. Aromaterapi, masajın rahatlatıcı etkisi ile öz yağların iyileştirici özelliklerini birleştirir. Bitkisel öz yağlar, yüzü ve saçı da içeren tüm vücuda değişik masaj teknikleriyle uygulanır.

Aromaterapi nedir?

Aromaterapi, bitkisel öz yağların kişinin fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığı ve güzelliği için bedene en etkin uygulama yöntemi masaj ile uygulanmasıdır.

Aromaterapi’nin tarihçesi ne kadar eskilere dayanır?

Aromaterai'nin tarihçesinin 5 bin yıl öncesine dayandığı söylenebilir. Örneğin gülün, X. yüzyılda İbn-i Sina tarafından distile edildiği bilinmektedir. Aromaterapi, son 30-40 yıl öncesinde yeniden keşfedilmiştir.

Aromaterapi’de kullanılan bitkisel öz yağlar nedir?

Bitkisel öz yağlar, özellikle aromatik (kokulu) bitkilerin buhar, damıtma yoluyla elde edilen konsantre yağ özleridir. Bitkisel yağ özleri, günlük yaşamda kullandığımız yağların aksine, cilt tarafından çok kolay emilen çok güçlü etkileri olan ve çok dikkatli kullanılması gereken yağlardır. Sözü edilen bitkisel öz yağlar, bitkilerin kendilerini korumaları, çoğalmaları ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için ürettikleri özlerdir.

Bitkisel öz yağlardan iki yönde faydalanılır. Birincisi, bitkisel öz yağlar, kokusal hafızamızı harekete geçirirerek duygusal ve psikolojik anlamda; ikinci olarak da, kimyasal aktif içerikleri nedeniyle fizyolojik sıkıntılar açısından da etkili olurlar. Sözgelimi gül yağı, 300’e yakın aktif içerik taşır.

Aromaterapi nasıl uygulanır?

Aromaterapi şu yollarla uygulanır:



Masaj yoluyla: Masajın iyileştirici ve dinlendirici özelliği sayesinde insanlar rahatlatılır ve böylece bitkisel öz yağlar sisteme daha çabuk girerek emilim gerçekleşir.


Kompres yoluyla


Teneffüs/Buğu yoluyla


Banyo yoluyla


Mekanın kokulandırılmasıyla


Bel ve sırt ağrısı


Eklem iltihaplanmaları/ romatizma


Spor yaralanmaları, kas ve eklem rahatsızlıkları (burkulma, incinme vb.)


Stres, anksiyete, huzursuzluk, tedirginlik, gerginlik, uykusuzluk


Deri şikayetleri, (deri kaşıntıları ve döküntüleri, egzama vb.)


Başağrısı/ migren


Regl sıkıntıları (sancılı regl ağrıları, aşırı kanama, reglden kesilme vb.)


PMS (regl öncesi gerginlik, şişkinlik, huzursuzluk vb.)


Menopoz ile ilgili sorunlar (ani hormonal değişiklikten kaynaklanan terleme, sıkıntı, gerginlik, şişkinlik vb.)


Rahatlayamama


Bel ve sırt ağrıları


Bacaklarda şişme


Solunum sorunları (astım, bronşit vb.)


Dolaşım sorunları (tansiyon, baş dönmesi vb.)


Sindirim sorunları (kabızlık, hazımsızlık vb.)


Kulak, burun, boğaz (sinüzit, kulak ağrısı vb.)


Selülit ve kilo problemi

Aromaterapi ne gibi sıkıntılara iyi gelir?

Aromaterapi, aşağıdakiler de dahil, pek çok sıkıntıya iyi gelir.
Kas, Kemik ve Eklem Sorunları

Stres Kaynaklı Sorunlar

Kadın Sağlığı

Hamilelikteki Sıkıntılar

Diğer Rahatsızlıklar

Aromaterapi kim tarafından ne kadar sıklıkla uygulanmalıdır?

Aromaterapi her şeyden önce gerçek bir Aromaterapist tarafından uygulanmalıdır. Çünkü bitkisel öz yağlar çok yoğun ve dikkatli kullanılması gereken yağlardır. Terapi öncesi yapılan öngörüşme sonunda belirlenen ihtiyaca göre haftada bir uygulanması yeterlidir. Bu arada, Aromaterapi’nin etkisi zaten, uygulamadan sonra bir kaç gün sürecektir.

Aromaterapi, kimlere uygulanabilir/uygulanmalıdır?

Yukarıda da değindiğimiz gibi bir çok fizyolojik sıkıntının yanısıra Aromaterapi duygusal ve ruhsal sıkıntılar için de oldukça yararlıdır. Aromaterapi’den faydalanmak isteyen bir kişinin belirli bir şikayeti olması gerekmez. Kişinin sağlığını koruması için derin dinlenerek Aromaterapiden faydalanması mümkündür.

Aromaterapi kimlere uygulanmamalıdır/uygulanamaz?

Aromaterapi’nin, bebeklere, hamilelere ve alerjik bünyeye sahip insanlara uygulanmaması gerekir. Bu nedenle, Aromaterapist terapiye başlamadan önce, kişinin sağlık durumunu ve sağlık geçmişini içeren bir öngörüşme yapar.

Aromaterapi, bitkisel ilaç olarak kabul edilebilir mi?

Bitkisel ilaçların çoğunun içeriğindeki aktif maddelerin, diğer ilaçlar gibi nelere iyi geldiği bellidir. Kullanılan bitkisel öz yağların da aktif içeriği ve nelere iyi geldiği bilinmektedir. Bu anlamda Aromaterapi’de kullanılan bitkisel öz yağlar ile bitkisel ilaçların aralarında çok temel fark yoktur.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sitedeki eserlerin her türlü yayın hakları SekiLnet.Com'a aittir.
Eserler kaynak göstermek şartı ile kullanılabilir. Copyright 2008 © sekilnet.com LoRd SekiL